Witloofsoep

4 verschillende witloofsoep recepten met melk en kaas, gepureerd, met maïzena en room of zoals Jeroen Meus voordeed met korstjes, kaas en gerookte paling.

Belangrijk om weten is dat hoe langer je het witloof laat koken, hoe meer tijd de bittere smaak heeft om in de ganse soep te dringen. Wil je een minder bitter witloof, snijd dan het kegelvormige hart uit de voet van de dot.

Het basisrecept van Ons Kookboek van de KVLV, waar Jeroen's recept uit Met Meus en Vork duidelijk op gebaseerd is - inclusief de bewoording "stoof het geheel lichtbruin" - vermeldt gewoon ui aanstoven en even later witloof en suiker bijvoegen om mee te stoven. Water of bouillon toevoegen, kruiden met peper en zout en net voor het serveren melk en gemalen kaas toevoegen. Jeroen voegt zoals in de meeste van zijn soepen laurierblaadjes en verse tijmtakjes toe.

Grootmoeder maakte haar witlofsoep door 1 ui, 1 prei of selder met 500 gram witloof aan te stoven in boter (een 5tal minuten). daarna werden de gestoofde groenten overgoten met 2 liter water, gekruid met peper en zout en er ging ook nog een halve kilogram aardappelen bij. Als de aardappelen gaar waren, werd de soep gepureerd en extra bijgekruid.

Grootmoeders witloof roomsoep was nog makkelijker: 500 gram witloof gaar koken in 2 liter water met peper en zout. Pureren en verder kruiden indien nodig. 3 eetlepels maïzena breken in wat koud water, door de gepureerde soep roeren en minstens 1 minuut laten doorkoken. In een kommetje 1 eierdooier loskloppen in 200 ml room. De room-eierdooier liaison verdelen over borden en er de soep over serveren.

Variaties schijnen eindeloos: appel in plaats van suiker voor een zoet-zure toets en flink wat producten van de viswinkel doen het goed als garnering. Jeroen wijkt weinig af van het KVLV recept en kiest als extra voor paling, ikzelf vind garnalen ook best lekker. Jeroen drukt erop dat witloof zeer goed samengaat met nootmuskaat.

Witloofsoep recept

Het is me echt niet duidelijk waarom Jeroen Meus steevast de korsten van het brood snijd als hij broodkorstjes wil bakken. Ik laat ze er uiteraard aan want de korstjes bevatten meer smaak dan het broodkruim.
 • 1 grote, witte ajuin
 • een flinke klont echte boter of andere vetstof
 • 1 grote knoflookteen
 • enkele laurierblaadjes en redelijk wat takjes verse tijm
 • 4 dotten witloof
 • 1 koffielepeltje griessuiker
 • 1 liter verse kippenbouillon of water met eenkippenbouillonblokje (Piet Huysentruyt raadt meestal aan om groentebouillon te gebruiken in een groentesoep)
 • een goede scheut room (een half tetrabrickje = 100 ml)
Garnering:
 • oud brood
 • olijfolie
 • Tefalpan
 • broodkorstjes
 • gerookte paling
 • verse tuinkruiden (bieslook vind ik bijvoorbeeld uitermate lekker bij deze soep)

Hoe witloofsoep klaarmaken

Een kom romige witloofsoep met broodkorstjes en fijngesnipperde bieslook
 1. Smelt wat echte boter in een soeppot, snijd de ajuin grof en stoof aan in de boter. Voeg ook de in schijfjes gesneden look toe, maar zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat zodat de look niet verbrandt. Roer zo nu en dan om.
 2. Voeg nu al de laurier en de tijm toe.
 3. Snijd ondertussen de dotten witloof maar snijd het hart aan de voet niet mee (gooi het op de composthoop).
 4. Als de ajuin goed aangestoofd is, roer je er het witloof door en strooi je er wat suiker over. Roer goed om en laat meestoven.
 5. Als de groenten goed aangestoofd zijn en het witloofaroma is vrijgekomen, blus je de groenten met kippenbouillon. Giet er de room onder en laat de soep een half uur sudderen.
 6. Bak ondertussen het in blokjes gesneden brood lekker langs alle kanten krokant in een Tefalpan met een flinke scheut olijfolie. Schud de pan zo nu en dan om zodat alle kanten van het brood kunnen bakken.
 7. Haal de tijm en de laurier uit de soep en pureer met een staafmixer. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 8. Schep de witloofsoep in een bord en garneer naar believen met korstjes, flink wat gemalen kaas, verse peterselie, korstjes en stukjes gerookte paling.

0 comments:

Post a Comment