Speculoos recept

Makkelijk speculoos recept dat je eventueel zelfs zonder mixer kan maken met donkere suiker, speculaaskruiden en kaneel.

Jeroen gebruikt zelfrijzende bloem en water. Ikzelf verkies volle melk zoals ook in het speculaas recept van Sofie Dumont. Sofie bakt haar speculaas zonder zelfrijzende bloem met gewone bloem en ook geen ei: de koekjes smaken even lekker, alleen rijzen ze niet.

Wat bruine suiker betreft ga je zelf best even op zoek naar je ideale suiker. Wij hebben hier het geluk om "Gula Java" te vinden: een artisanaal gemaakte bruine palmsuiker, maar ga zelf even op speurtocht in de supermarkten, biologische winkels, toko's en Aziatische winkels.

Piet Huysentruyt maakt duidelijk de zoetste speculaas met evenveel suiker als bloem.

Je kan dit recept makkelijk lang op voorhand klaarmaken: laat het deeg gewoon rusten in de ijskast en begin pas te bakken een kwartiertje vooraleer je de koekjes warm wil serveren. Hoe langer het deeg rust in de ijskast, hoe homogener de smaak van de suiker en de kruiden in de koekjes verdeelt wordt. In het originele recept voor Hasseltse speculaas wordt een suikermengeling van 50% lichte en 50% donkere kandijsuiker gebruikt.

Speculoos ingrediƫnten

 • een halve theelepel kaneelpoeder
 • een halve theelepel speculaaskruiden
 • 400 gram donkere, aromatische suiker
 • 125 ml water
 • 1 biologisch ei
 • 175 gram zachte hoeveboter
 • 675 gram zelfrijzende tarwebloem

Hoe speculoos maken

Speculoos recept met zelfrijzende bloem, ei, echte boter, water, donkere suiker, kaneel en speculaaskruiden
 1. Roer de bloem met de suiker en de kruiden door elkaar in een kom en maak een kuiltje.
 2. Doe het ei in het kuiltje, snijd de boter in stukjes en leg rondom op het deeg. Meng op lage snelheid of kneed met de hand door elkaar en voeg dan het water toe. meng of kneed verder tot een homogeen deeg.
 3. Rol in plastiekfolie en laat een nachtje rusten in de ijskast.
 4. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 5. Haal het deeg uit de ijskast, maak een worst en snijd schijfjes. Als je vormpjes wil steken met koekjesstekers, rol het deeg dan uit op een bebloemd werkvlak: laat het deeg wat op kamertemperatuur komen om makkelijker met de deegrol te verwerken.
 6. Leg de speculoos koekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat en laat een 10 tot 15tal minuten bakken (naargelang de dikte van de koekjes) op 180 graden tot de koekjes krokant gebakken zijn.

0 comments:

Post a Comment