Knolselderpuree

Voor het lekkerste knolselderpuree recept van Jeroen Meus ga je de knolselder bakken in plaats van koken en kruid je de puree met selderzout.

Knolselder begint na het versnijden al snel zijn mooie witte kleur te verliezen en slaat bruin uit. Om dit tegen te gaan, kan je de stukjes knolselder best in een pot met water en azijn garen.

Vermits je echter puree gaat maken, en die extra pot voor de knolselder extra afwas geeft, gaart Piet Huysentruyt de aardappel en de knolselder in stukken van gelijke grootte gesneden in evenveel melk als water met wat zout en citroensap.

Jeroen bekommert zich niet om de witte kleur en gaat de knolselder direct in boter aanstoven en verder in dezelfde pan garen. Extra afwas omdat de aardappelen in een andere kookpot worden gekookt. Wel meer smaak door het gebakken korstje aan de stukjes selder. Voor nog meer smaak in de puree kan je de gekookt aardappelen mee bruinbakken met de knolselder. Nog meer smaak? Rooster (of kook met de aardappelen) wat look en pureer onder het gerecht.

Kies voor puree nooit vastkokende aardappelrassen. Best is echter de aardappels na het garen zonder enige vloeistof tot puree te prakken, zodat je meteen ziet hoe los of vastkokend je aardappelen dan wel zijn en hoeveel of hoe weinig vloeistof (melk, room, bouillon, boter, andere groenten) je moet toevoegen om een niet te droge noch te natte puree te maken.

Knolselderpuree recept

  • 1 knolselder
  • evenveel gewicht aan aardappelen
  • boter
  • een biologisch eitje
  • (selder)zout, peper, muskaatnoot

Hoe knolselderpuree klaarmaken

Lekker recept van Jeroen Meus om knolselderpuree te maken met gebakken knolselder, aardappelen en geroosterde look
  1. Kook de geschilde aardappelen in kokend, gezouten water.
  2. Schil de knolselder, snijd in grote dobbelstenen (tussen 1 en 2 kubieke centimeter, liefst allen even groot) en stoof een 10tal minuten in een brede pan waarin je eerst een klont boter hebt gesmolten. Bekommer je niet om de kleur want dit is een bruin korstje van het bakken. Zorg ervoor dat de knolselder goed gaar is, dus roer regelmatig om alvorens verder te verwerken. Als de selder hardnekkig aan de pan blijft plakken, voeg je meer boter toe en zet je het vuur lager.
  3. Giet de gegaarde aardappelen af.
  4. Laat al het water uit de knolselderpan verdampen en voeg de aardappelen toe als de knolselderblokjes gegaard zijn.
  5. Neem een aardappelstamper en maakt van het geheel knolselderpuree met het ei en indien nodig een extra klont boter. Breng op smaak met (selder)zout, peper en nootmuskaat.

0 comments:

Post a Comment