Seldersoep

Makkelijk recept om lekkere seldersoep te maken selder en ajuin en als geheim ingredient selderzout in plaats van gewoon zout.

Gooi de voet van de selder niet weg maar was goed af en snijd bij in de soep: de voet bevat ontzettend veel seldersmaak.

Je kan zowel witte als groene selder gebruiken: zorg er wel voor dat het grootste aandeel van de groenten de selder is: veel meer dan de ajuin. Vooral van groene selder verwerk je best de bladeren niet mee onder de soep (tenzij in het bord als garnering), maar alleen de selderstengels. (tenzij je geen probleem hebt met de uitgesproken smaak van de bladeren)

Jeroen voegt droge, Franse Vermouth toe aan de soep. Dat klinkt een beetje vreemd, maar denk mosselen koken in witte wijn. Als je de witte wijn vervangt door een gekruide, droge Vermouth, dan smaakt het kookvocht van de mosselen nog lekkerder. Bewaar vermouth steeds in de ijskast, want het alcoholgehalte is minder dan 20%.

Heb je geen vermouth, gebruik dan gewone, witte, droge wijn. Geen sherry of Chinese wijn, want je wil niet direct een oxidatiesmaak van oude wijn aan je soep toevoegen.

Maak je zelf kippenbouillon, gebruik dan die bouillon voor de soep en serveer met het kippenvlees van de bouillon. Zeef natuurlijk de bouillon, zodat er geen kip noch bouillongroenten bij in de soeppot vallen waarin je de ajuin en selder in aangestoofd hebt.

Wil je een dikkere soep, snijd er dan 2 grote aardappelen in en laat de soep na het pureren nog een minuutje doorkoken, zodat het zetmeel van de aardappelen de soep wat meer kan binden.

Voor de roomliefhebbers, serveer je de soep met een dikke schep kruidenroom.

Seldersoep recept

 • een klont boter
 • 2 witte ajuinen
 • enkele knoflookteentjes naar voorkeur
 • 2 dikke bleekselders (gebruik veel meer selder dan ajuin!)
 • 1 steranijs
 • kruidentuiltje van tijmtakjes, laurierbladeren en petserseliestengels
 • 100 ml droge, Franse vermouth
 • 1 tot 3 liter bouillon, genoeg om de selder en de ajuin onder te zetten
 • peper en selderzout

Hoe seldersoep maken

Makkelijk recept om seldersoep te maken met veel selderstengels, wat ui, bouillon en selderzout, geserveerd met room en wat selderblaadjes
 1. Stoof wat gepelde knoflookteentjes en 3 in stukken gesneden ajuin aan in een grote soeppot waarin je eerst een klont boter in hebt gesmolten.
 2. Roer de ajuinen wat om zodat alle stukjes kunnen aanstoven.
 3. Was de selder zeer goed, verwijder de voet (maar gooi niet weg) en snijd de rest van de selderstengels in stukken en voeg toe aan de aanstovende ajuinen.
 4. Neem de voet van de selder: spoel al het zand eruit, snijd in 4, spoel nogmaals het eventuele zand eruit en voeg toe bij de soep.
 5. Roer door elkaar en laat goed stoven (een 10 minuten).
 6. Voeg er een steranijs en een kruidentuiltje aan toe, alsook een scheutje droge, Franse Vermouth.
 7. Voeg kokende bouillon toe, zoveel totdat de stukjes selder en ajuin goed onder staan.
 8. Zet een deksel op de pot en laat een half uurtje sudderen.
 9. Als de groenten gaar gekookt zijn, verwijder je het kruidentuiltje en de steranijs.
 10. Pureer de soep met een staafmixer en kruid met peper en selderzout.

0 comments:

Post a Comment