Stoofvlees recept

Lekker en makkelijk recept om stoofvlees te maken met veel smaak van Jeroen Meus uit Met Meus en Vork en Ons Kookboek met tips van Piet Huysentruyt uit SOS Piet.

Jeroen volgt hier de receptuur uit Ons Kookboek, waarbij hij een knoflookteentje toevoegt, suiker toevoegt, de aardappelbloem achterwege laat en in plaats van bier OF wijn te gebruiken, gebruikt hij bier EN wijn.

De gaartijd is volgens Jeroen maar 1 uur, waar Ons Kookboek anderhalf tot 2 uur voorschrijft. Alles hangt natuurlijk af van het stuk vlees, de grootte van de stukken en de gewenste gaarheid. Proef, en is het vlees na een uur niet gaar genoeg, voeg dan telkens 1 kwartier suddertijd toe en proef opnieuw.

Ook Piet Huysentruyt vermeldt in zijn stoofvlees recept uit SOS Piet dat varkensvlees op 1 uur gaar is, rundsvlees kan al makkelijk 2 uur opstaan.

Jeroen gaat koken zonder deksel waar Ons Kookboek zegt dat je een deksel op de pot moet zetten. Ook Piet Huysentruyt gaat zoals Jeroen Meus nooit onder deksel stoofvlees maken. Je moet er dan wel voor zorgen dat je vlees goed onder staat want er gaat flink wat water verdampen. Piet voegt wel degelijk 2 flesjes bier en nog extra water toe. Wat je ook doet: zorg ervoor dat de pot niet uitkookt en voeg indien nodig meer vocht toe. Stoven onder deksel geeft je alvast minder droogkook problemen, voor zij die al eens vergeten dat er een potje op het vuur staat te pruttelen.

De extra suiker die Jeroen toevoegt hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak en de zoetheid-zuurte van het gebruikte bier en wijn. Begin met 1 eetlepel. Proef als het vlees gaar is en is het gerecht te zoet, corrigeer dan met balsamico azijn.

Stoofvlees recept met bier en wijn

Lekker stoofvlees recept met bier of wijn uit Ons Kookboek van het KVLV
 • 1 ajuin
 • hoeveboter
 • 1 knoflookteentje
 • 1 kilogram rundsstoofvlees
 • peper en zout
 • 100 ml wijn
 • 160 ml niet te bitter, donker (trappisten)bier
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 2 bladeren laurier
 • 1 tak tijm
 • 1 snede brood
 • 1 flinke eetlepel mosterd

Hoe stoofvlees maken

makkelijk en lekker recept om stoofvlees te maken met donker bier en bruine suiker
 1. Kruid de stukken stoofvlees met peper en zout.
 2. Smelt boter in een stoofpot, hak de ajuin in halve ringen en begin aan te stoven. Voeg het knoflookteentje er in zijn geheel bij.
 3. Zorg ervoor dat de pot goed warm blijft, zonder dat de ajuin aanbakt.
 4. Doe er dan het vlees bij en laat een 10tal minuten mee bakken.
 5. Zet het vuur hoog, blus met de rode wijn en wacht tot alles kookt. Giet er dan het bier bij en wacht opnieuw tot alles kookt. Zet het vuur laag. In Dagelijkse Kost zal Jeroen erop wijzen dat al wat je bij het vlees toevoegt, heet moet zijn, zodat het vlees zo mals mogelijk blijft. De wijn en het bier dus apart opkoken alvorens bij het vlees te gieten.
 6. Overstrooi met bruine suiker, voeg laurier en tijm toe, smeer de boterham in met mosterd en leg bovenop het vlees.
 7. Laat het stoofvlees (1 uur) stoven tot het vlees gaar is. Zorg ervoor dat de pot niet uitdroogt.

0 reacties:

Een reactie plaatsen